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Essay from the year 2012 in the subject Guidebooks - Nutrition, Food, Drinking, , language: English, abstract: We live in a land of virtually unlimited food supply and we like to make substantial use of this. Industrialised farming, fast means of transport and improved ways of cooling and preserving food, ensure that the food availability is enormous and independent of the seasons. While man once required excess body fat as a reserve for lean times, today refrigerators and preservation methods mean that we rarely encounter supply shortages. However, our metabolism is still set on efficient…mehr

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Produktbeschreibung
Essay from the year 2012 in the subject Guidebooks - Nutrition, Food, Drinking, , language: English, abstract: We live in a land of virtually unlimited food supply and we like to make substantial use of this. Industrialised farming, fast means of transport and improved ways of cooling and preserving food, ensure that the food availability is enormous and independent of the seasons. While man once required excess body fat as a reserve for lean times, today refrigerators and preservation methods mean that we rarely encounter supply shortages. However, our metabolism is still set on efficient energy intake from food and on the storage of body fat. The per capita consumption of fat and products based on white flour has grown rapidly in the last 50 years, whereas that of high-fibre wholemeal products has declined sharply. Professor Dr. Walter Feldheim, University of Kiel, described obesity as a dietary fibre deficiency disorder - because fibres saturate and, thus prevent overeating. A lack of exercise in everyday life as well as perceived stress during leisure time, lead to us eating more and more fast food, processed as well as part-processed products. These products burden the physique with plenty of fat. What's more, eating is a process driven by emotion. In fact, by eating many people try to satisfy needs other than hunger and use it as an outlet in emotionally stressful situations such as anger, sadness, loneliness or insecurity. This type of eating has nothing to do with satisfying one's hunger or indeed with the necessity to supply the organism with energy, nutrients and health-preserving vitamins and minerals. [...]

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Autorenporträt
PhDr. Sven-David Müller (www.svendavidmueller.de), MSc., ist Diätassistent und Diabetesberater der Deutschen Diabetes Gesellschaft (DDG). Er absolvierte seine Ausbildung an der Diätlehranstalt in Bad Hersfeld. Die Weiterbildung zum Diabetesberater erhielt er an der Uniklinik in Jena. Sven-David Müller hat angewandte Ernährungsmedizin studiert und ist Master of Science (MSc.) in Applied Nutrtional Medicine (angewandte Ernährungsmedizin). Daran anschließend hat er Gesundheitswissenschaften/Public Health studiert und ist PhDr. (Doktor der Philosophie in Gesundheitswissenschaften/Public Health). Sven-David Müller ist Autor von mehr als 236 wissenschaftlichen Artikeln, die in nationalen und internationalen Fachzeitschriften erschienen sind. Der ernährungsmedizinische Wissenschaftler hat sich insbesondere auf die Bereiche Diätetik und Ernährungstherapie bei metabolischen Erkrankungen (Diabetes mellitus, Übergewicht und Adipositas sowie Fettstoffwechselstörungen), gastroenterologischen Erkrankungen (Morbus Crohn und Colitis ulcerosa), Allergien und Unverträglichkeiten (Fruchtzuckerunverträglichkeit und Laktoseinoleranz) sowie hepatologischen Erkrankungen spezialisiert. Er ist Träger des Bundesverdienstkreuz und der Ehrenmedaille für Wissenschaft und Kunst der Albert Schweitzer Gesellschaft. Aus seiner Feder verzeichnet die Deutsche Nationalbibliothek mehr als 208 Buchtitel (14 Sprachen). Zu seinen Bestsellern gehören "Das Kalorien-Nährwert-Lexikon", "Die 50 besten Kalorienkiller", "Die Müller-Diät" , "Kalorien-Ampel", "Salz Ampel", "Low Carb Ampel", "Zimt gegen Zucker", "Ernährungsratgeber Gicht", "Das große Rheuma Kochbuch" sowie "Wir essen uns schlank" und die "Gicht-Ampel". Mit einer Auflage von 7,5 Millionen Exemplaren gehört er zu den erfolgreichsten Autoren in seinem Fachbereich in Europa. Sven-David Müller ist gern gesehener Gast in TV-Sendungen und regelmäßig Interviewpartner für Zeitschriften, Radio und Zeitungen. Sven-David Müller war rund 10 Jahre an der Universitätsklinik Aachen beschäftigt. Hier hat er mehr als 25.000 Patientenkontakte gehabt. Er ist Vorstandsvorsitzender des Deutschen Kompetenzzentrum Gesundheitsförderung und Diätetik (www.dkgd.de). Zudem hält er Vorlesungen und Vorträge, gibt Seminare und steht Krankenkassen, Verbänden und Organisationen als Berater und Experte zur Verfügung. Er ist beim Leibniz-Institut DSMZ - Deutsche Sammlung von Mikroorganismen und Zellkulturen in Braunschweig beschäftigt.